Magyarország különleges értékként tekint a határain belül élő nemzetiségekre – köztük a német nemzetiségre – és mindent megtesz, hogy identitásukat ne csak megtartsák, hanem erősítsék és növeljék – mondta Fülöp Attila a Magyarország Berlini Nagykövetségén szeptember 4-én megnyílt „In Zwei Welten – 25 Deutsche Geschichten” című kiállítás megnyitóján.

Az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint szimbolikus, hogy a kiállítás a magyar nagykövetségről indul több mint három éves és húsz országot érintő útjára. Fülöp Attila ismertette a magyarországi német nemzetiség támogatásának növekvő számait, amely annak köszönhető, hogy a magyar kormány újabb köznevelési és kulturális intézmények alapítására és átvételére ösztönzi a nemzetiségeket. Az Orbán-kormány alatt a korábbi 12 helyett már 84 köznevelési intézményt tartanak fenn nemzetiségi önkormányzatok, ezek közül 52 a német. „Ezen erőfeszítések közepette ezért is elfogadhatatlan az a helyzet, ahogyan Romániában, Marosvásárhelyen adminisztratív eszközökkel ellehetetlenítik a magyar kisebbség iskoláját” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Büro Hartmut Koschyk MdBFülöp Attila rámutatott: az önazonosságát vesztő Európában azért is fontos az őshonos kisebbségek támogatása, mert ez az egyének önazonosságának felismeréséhez és erősítéséhez vezet. „Magyarország felismerte, hogy az országainkban élő kisebbségek támogatásával nem gyengülünk, hanem saját önazonosságunkat erősítjük” – mondta. A helyettes államtitkár szerint csak egy erős, az alapítók által is vallott és megálmodott keresztény Európa képes válaszolni a globalizálódó világ által felvetett kérdésekre. „Mindnyájunknak ugyanaz a célja, tartozzunk akármelyik tagállamhoz, akármelyik őshonos kisebbséghez: egy erős Európa polgárai akarunk lenni” – fogalmazott.

Hartmut Koschyk, Németország Kivándorlásért és Nemzeti Kisebbségekért felelős kormánymegbízottja, a Bundestag képviselője szerint Magyarország kisebbségi politikája példamutató. A német politikus méltatta a magyar kormány nemzetiségi politikáját, amely a 20. századi megpróbáltatások ismeretében különösen jelentős tény.

Fülöp Attila köszönetet mondott Hartmut Koschyknak a magyar kormánnyal folytatott konstruktív és szívélyes együttműködéséért.

Az Európában és a Kaukázusban élő német népcsoportok életébe, történetébe betekintést nyújtó vándorkiállítás szervezője az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), a szervezet kiemelt támogatója Németország és Magyarország.

(EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)