Nemzetpolitikánk talán legfontosabb része a határon túli magyarság támogatása - mondta Soltész Miklós a felvidéki Szencen, ahol az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára 50 szlovákiai magyar iskolakezdőnek adta át a Rákóczi Szövetség ösztöndíját.

Az ösztöndíjat azok a szülők kapták, akiknek elsős gyermeke szeptemberben magyar iskolában kezdte meg tanulmányait. Mint Soltész Miklós fogalmazott: a programnak köszönhetően sikerült megállítani a magyar iskolába íratott gyerekek számának csökkenését, és az elmúlt években már enyhe emelkedés is tapasztalható.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára megerősítette az államtitkár szavait, reményét fejezve ki, hogy a tendencia folytatódik. Az ösztöndíjprogramot a Rákóczi Szövetség 2004-ben indította el, idén már csaknem 3500 kisdiák részesülhet ebben a támogatásban a Felvidéken.

Az ünnepségen részt vett Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, Németh Gabriella, a Magyar Közösség Pártja Pozsony megyei alelnöke, Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke és Huber László, a testvértelepülés, Kőszeg polgármestere.

(EMMI)