Kétnapos ünnepségsorozottal emlékezett meg a település fennállása 590., valamint a reformáció 500. évfordulójáról a 665 főt számláló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kovácsvágás. A községben július 16-án tartott ünnepi istentiszteleten dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, majd Fülöp Attila, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondott beszédet.

Kovácsvágásnak nemcsak múltja és jelene, de jövője is van – fogalmazott ünnepi beszédében a helyettes államtitkár. Fülöp Attila kiemelte: a község lakói számára fontos érték a keresztény hit, a munka és az összefogás. Mindez az elmúlt években jól megmutatkozott a helyi civil szervezetek aktivitásában, a közös összefogással megvalósított felújításokban, fejlesztésekben. A helyettes államtitkár G.K. Chesterton angol írót idézte: „Amikor az emberek már nem hisznek Istenben, akkor nem semmiben hisznek, hanem akármiben.” Majd Szent II. János Pál pápa gondolatával folytatta: „Bár még akadnak olyanok, akik továbbra is harcolnak a vallásos hit ellen, azoknak az ideológiáknak az összeomlása, amelyekből néhány európai kormány az evangéliumot próbálta helyettesíteni, légüres teret teremtett.”

Fülöp Attila szerint Kovácsvágás pozitív példa minden magyar település számára, hiszen a község élni akar, jövőjének alapját pedig a keresztény hitben látja. Ebből fakad a munka tisztelete, amely a protestáns tanítás fontos eleme. A helyettes államtitkár örömmel sorolta a magyar kormány által a településnek nyújtott támogatásokat, melyek segítségével helyi összefogással az elmúlt években számos kezdeményezést tudtak sikerre vinni a község lakói.

(EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)