Az egyházi iskolákban is javítani kell az oktatás és a nevelés fizikai feltételeit, szükség van az épületek felújítására, új iskolák és tornatermek építésére - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Kőszegen.

Soltész Miklós az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium új tornacsarnokának alapkőletételi ünnepségén felidézte: 1947 előtt Magyarországon az iskolák fele, több mint ötezer oktatási intézmény működött egyházi fenntartásban. Azt követően üldözték az egyházakat, államosították az iskolákat, feloszlatták a szerzetesrendeket, csak tíz olyan iskolát tűrt meg a rendszer, amelyet egyház tartott fenn - tette hozzá.

Mint mondta, 1990 után az egyházak ismét szerepet vállaltak a nevelésben és az oktatásban, ma már 220-230 ezer gyermek jár egyházi, felekezeti iskolába vagy óvodába, a magyar köznevelési intézmények 13 százalékát tartják fenn az egyházak.

Soltész Miklós közölte: nagyra értékelik azt a munkát, amelyet az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos-rendi Nővérek végeztek, egyebek mellett Kőszegen, a kormány az új tornacsarnok felépítéséhez 960 millió forintos támogatást adott.

Székely János szombathelyi katolikus megyés püspök az ünnepségen a diákokhoz intézve szavait úgy fogalmazott: "testünket a lélek eszközévé kell tenni, a lélek szolgálatába kell állítani". Példaként Szent II. János Pál pápát emelte ki, aki szívesen sportolt, túrázott, sízett, nem utolsósorban ennek köszönhette kiváló fizikumát, amely segítette őt hivatásának beteljesítésében.

Deák Hedvig, a Domonkos-rendi nővérek általános főnöknője az ünnepségen elmondta, hogy az új tornacsarnokot Boldog Pier Giorgio Frassati védelmébe ajánlják, aki Szent Domonkos világi rendjének volt a tagja, a 20. század elején Olaszországban élt, rövid élete során pedig úgy vallotta meg katolikus hitét, hogy bizonyítékát adta annak, a hétköznapi életben minden nap gyakorolható a keresztényi szeretet.

A 506 gyermeket befogadó kőszegi intézmény 900 négyzetméter alapterületű, kétszintes tornacsarnoka a jövő év augusztusára készül el, felső szintjén a tervek szerint helyet kap egy új tanterem és egy edzőterem.

(MTI)