A magyarországi nemzetiségeknek megadott lehetőségek kihathatnak a külhoni magyarság életére - mondta az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Ha kis lépésekben is, de azért van változás - mondta, példaként említve, hogy Szerbia kormánya "egyre inkább odafigyel a magyar emberekre", Szlovákiában pedig egy törvénymódosítás eredményeként megmenekültek a korábban bezárásra ítélt kisiskolák.

Soltész Miklós reményének adott hangot, hogy ezt a folyamatot Románia is észreveszi, és "nem fogja ellehetetleníteni" a marosvásárhelyi katolikus iskola működését.

A magyarországi nemzetiségek merik vállalni nyelvüket, kultúrájukat, merik vállalni az anyaországukhoz való kapcsolatot, és ez semmit nem gyengít Magyarország erején, vagy a magyar emberekhez, a magyar nemzethez való kapcsolatukon, sőt sokkal inkább erősíti - fogalmazott, emlékeztetve arra, hogy a nemzetiségek szószólókkal rendelkeznek a parlamentben, támogatásuk pedig hat év alatt a két és félszeresére nőtt.

(MTI)