Az elmúlt csaknem nyolc év fejlesztései élhetőbbé és elérhetőbbé tették Szombathely városát - hangoztatta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kedden, felavatva a Mindszenty József teret és az Ady Endre teret összekötő Romkert sétányt a vasi megyeszékhelyen.

Soltész Miklós kiemelte: ahhoz, hogy élhető legyen egy város, szükség van arra is, hogy "becsüljük és megőrizzük, ha kell, megújítsuk történelmi emlékeinket". Szombathelyen ennek jegyében újult meg például a Szent Márton-templom és a Sarlós Boldogasszony-székesegyház, folyik a székesegyház előtti tér átépítése, de ide tartozik a most elkészült Romkert sétány is - mondta az államtitkár.

Elmondta: a Szent Márton-terv keretében - csaknem 5,8 milliárd forint támogatással - megvalósult fejlesztések a kormány, a katolikus egyház és a város szoros összefogásának eredményeként jöttek létre.

Szólt arról is, hogy a térség számára döntő fontosságú volt a Szombathely és Győr közötti M86-os út megépülése, amelynek köszönhetően a vasi megyeszékhely a fővárosból is könnyebben elérhetővé vált.

Soltész Miklós ugyanakkor figyelmeztetett: örülni lehet az anyagi gyarapodásnak, a szépülő épületeknek, a korszerű infrastruktúrának, de szükség van lelki gazdagodásra, a közösségek lelki megújulására is, amiben a legtöbbet az egyházak segíthetnek.

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes parlamenti képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott: a 184 méter hosszú - 174 millió forintba került - sétány több száz méterrel lerövidíti a belváros és az Ady tér közötti utat, de nem csupán a közlekedés miatt van jelentősége.

Ez az átjáró a Romkerten vezet keresztül, ahol szinte "összesűrűsödik a történelem", ahol a híres borostyánkőút részleteit lehet látni, és felfedezhetők benne középkori emlékek is - fűzte hozzá.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere elmondta: a Romkertet eddig viszonylag kevésszer keresték fel a szombathelyiek, de a sétánnyal "most igazán birtokba vehetik" azt.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, győri megyés püspök szerint mivel a sétány a Romkert egyes részei fölött halad, könnyebb elképzelni, hogyan is nézhettek ki az egykori épületek.

Szerinte érdemes lenne feltárni és láthatóvá tenni mindazt, ami ezen a területen még a föld alatt rejtőzik, ezzel ugyanis nemcsak Szombathely, de minden oda látogató ember is gazdagodna.

Az ünnepség végén Székely János szombathelyi megyés püspök áldotta meg a felavatott sétautat, amelyet bejárhattak a résztvevők.

(MTI)