Közös nyilatkozatot írt alá 2018. március 23-án, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Vándorgyűlésén, Tatán az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Gyógyszerészi Kamara a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezdeményezésére.

A Minisztériumot dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, a Kamarát dr. Hankó Zoltán elnök, a Kabinetirodát pedig Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott képviselte.

A nyilatkozat célja a gyógyszerellátás szereplőinek az egészségügyi kormányzattal történő egyetértése, amely magában foglalja a gyógyszerre szoruló betegek megfelelő minőségű gyógyszerekkel való ellátását, a terápiás döntések támogatását, a gyógyszerek helyes alkalmazásához szükséges szakértő tájékoztatás nyújtását, a betegek terápiájának segítését, valamint részvételt a lakosság egészséges életmódra nevelésében.

Az aláírás előtti beszédében dr. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár visszatekintett az elmúlt 8 év kormányzati intézkedéseire, és kiemelte a kormányzat egyik legfontosabb célját a gyógyszertárak magyar kézben tartását, illetve a gyógyszerészi többségi tulajdonlásnak a megvalósítását. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kormányzatnak is szüksége van a gyógyszerészekre a betegek jobb ellátása, és a gyógyszerbiztonság növelése érdekében.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott beszédében elmondta, külön öröm számára, hogy megvalósult mindaz, amit 4 évvel ezelőtt a Sümegen megtartott Vándorgyűlésen megígért, vagyis a gyógyszerészi többségi tulajdon, a fiatal gyógyszerészek helyzetbehozása, valamint a patikák gazdasági működőképességének stabilizálása. Kitért arra is, hogy ezek az elért eredmények viszont veszélyben vannak, mert a baloldal által megnevezett egészségügyi miniszter jelölt, Komáromi Zoltán már tett arra vonatkozó kijelentést, hogy visszafordítaná a 2010 óta elindult pozitív változásokat, és megszüntetné a gyógyszerészek kötelező többségi tulajdonának rendszerét. Ezért fontosnak tartja kijelenteni, hogy amíg ez a kormány megkapja a választók bizalmát, addig a gyógyszertárakat nem vehetik vissza a gyógyszerészektől, és a gyógyszerellátás jelenlegi rendszerét meg fogják védeni.

(EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)