Megérkeztek a mentődolgozók első új munkaruhái, amelyeket pénteken Budapesten Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója mutatott be a sajtó képviselőinek.

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta: a 2010-es kormányváltást megelőző években sem mentőautó-beszerzés, sem nagyobb felújítás nem történt, az elmúlt hét-nyolc évben azonban megújult a mentőállomások fele, lecseréltek 780 mentőautót, most pedig megérkeztek az első új munkaruhák.

Hozzátette: nem állnak meg, még az idén 25 mentőállomást adnak át.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Cstó Gábor az MTI érdeklődésére elmondta: az évi átlagos néhány százmillió helyett - saját forrásból és az egészségügyi államtitkárság támogatásával - idén 1,1 milliárd forintot fordítanak a mentődolgozók ruhabeszerzésére, ami 85 ezernél több ruhadarabot jelent.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Ezeket a dolgozók nyár végéig megkapják. Ez a beszerzés régóta váratott magára - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a mentők igényeit figyelembe véve választották ki a ruhadarabokat. Utalt arra, hogy idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját az Országos Mentőszolgálat, a hazai - Európában másodikként indult - mentés pedig 131 éves. Ilyen mentőszolgálat, amely az egész országot egységesen fedi le, ilyen szakmaisággal, ilyen felszereltséggel, államilag finanszírozottan, nincs másik a világon - említette meg, a munkaruha-beszerzést a 21. századi mentőszolgálat kiépítéséhez vezető út egyik állomásaként említve.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI; EMMI)