Az európai szinten is kimagasló eredményeket felmutató magyarországi életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend és a védőoltással megelőzhető megbetegedések területén elért járványügyi biztonság nemzeti érték.

Hazánk közegészségügyi, járványügyi helyzete kiváló, amely a lakosság igen magas átoltottságának köszönhető. Az oltás- és a járványügyi biztonság hosszú távú biztosításában komoly állami szerepvállalást jelent, hogy a kötelező oltási rendbe tartozó oltóanyagok a központi költségvetésből kerülnek biztosításra, így ezek az oltások térítésmentesek az érintett magyar gyermekek számára.

Átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori oltási rendszerben szereplő védőoltáshoz szükséges egyik oltóanyagból. Azonban a 2, 3, 4 és 18 hónapos korban esedékes diftéria, pertussis, tetanusz, Haemophilus influenzae b és polio elleni védőoltásokhoz szükséges ötkomponensű oltóanyagból 2017. július 10-től kezdődően a rendelkezésre álló tartalékot kiszállítottuk a megyei kormányhivatalokhoz, járási hivatalokhoz és rajtuk keresztül az oltóorvosokhoz. A kiszállított mennyiség megfelel a Magyarországon kb. két hét alatt felhasználásra kerülő oltóanyag mennyiségnek. A 2017. harmadik negyedévére szükséges további oltóanyag mennyiség kiszállítását 2017. július 28-án megkezdjük, hamarosan az ország minden részébe megérkezik a vakcina.

A kötelező oltások időpontjának meghatározásánál a szakemberek arra törekszenek, hogy a védőoltás beadása a védelem kialakulása szempontjából optimális időpontban történjen. Emellett szervezési és tervezhetőségi szempontokat is figyelembe kell venni. Ennek megfelelően alakult ki a csecsemők kettő, három, illetve négy hónapos korban történő oltási gyakorlata.

A két hónapos korban esedékes oltás esetében az átmeneti hiány nem jelent problémát, ahogy az egyes oltások közötti időtartam ilyen mértékű növekedése sem. Az oltóorvos vagy a szülő szabadsága, az oltandó kisgyermek akut, lázas megbetegedése miatt is történhet ennyi késés. Az ilyen módon átütemezett, illetve később beadott védőoltás védőhatása változatlan.

(EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)