A bevándorlással és a népesedéspolitikával kapcsolatos kérdésekről tárgyalt csütörtökön Bajorországban az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

Novák Katalin Budapestre visszaérkezve telefonon az MTI-nek elmondta: Emilia Müller tartományi munkaügyi, szociális, családügyi és integrációért felelős miniszterrel a demográfiai kihívásokat tekintették át. Mint megjegyezte, Bajorországban szinte pontosan olyan alacsony a gyermekvállalási kedv, mint Magyarországon.

Az államtitkár közlése szerint a német tartományban a népességet  jelentős bevándorlási többlet növeli, ugyanakkor rendkívül komoly kihívást jelent a müncheni kormányzat számára az eltérő kultúrájú, vallású, nyelvű emberek integrálása.

Mint mondta: bajor tárgyalópartnere jelezte, hogy pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) is a családok támogatásában látja a helyzet megoldását, például - a magyar kormányhoz hasonlóan - a bölcsődei és az óvodai rendszer fejlesztésében.

Novák Katalin megjegyezte: egyetértettek abban, hogy a nőket jelentősen visszatartja a munkaerőpiaci részvételtől, ha nem tudják megoldani gyermekeik napközbeni ellátását. Szólt arról is: tárgyalópartnere érdeklődéssel fogadta a csok magyarországi tapasztalatairól szóló beszámolót, jelezve, hogy a CSU is tervezi egy otthonteremtési támogatás bevezetését.

Az államtitkár megemlítette: egyetértettek a családbarát megközelítés fontosságában, Emilia Müller pedig jelezte, hogy Bajorország kíván a szövetségi állam leginkább családbarát tartománya lenni.

Szólt arról is: látogatása során felkereste a müncheni magyar katolikus missziót, amely mintegy 15 ezer, a térségben élő magyarral áll kapcsolatban. Találkozott a CSU nőtagozatának alelnökével, valamint Edmund Stoiber, volt tartományi kormányfővel.

Róla köztudott, hogy Magyarország nagy barátja, és akire "a jövőben is bizton számíthatunk" - fűzte hozzá Novák Katalin.

(MTI)