A Családok Évében is megkülönböztetett feladatának tekinti a kormány, hogy segítse a nőket minden élethelyzetben, legyen szó a munkavállalásról, az otthonteremtésről, a mindennapi megélhetésről, a család és a munka összehangolásáról, gyermekvállalásról vagy nyugdíjba vonulásról.

A nők kiemelt támogatása érdekében az elmúlt években számos lépést tettünk: Bevezettük a GYED Extrát, mely a választás szabadságát nyújtja a kisgyermekes nőknek. A GYED Extrával éves szinten közel 70 ezer édesanya élt az elmúlt években. A lehetőségeket tovább szélesítve a kormány az idei évtől a Hallgatói GYED időtartamát kétszeresére növelte. Idén január 1-től azok az édesanyák, akik Diákhitellel rendelkeznek, és gyermeket vállalnak, részlegesen, sőt akár teljesen mentesüljenek a Diákhitel törlesztése alól. Annak érdekében, hogy a nők bármikor visszatérhessenek a munkahelyükre, minden idők legnagyobb bölcsődefejlesztési programja indult el az országban, melynek során több mint 30 százalékos férőhelybővülés valósult meg.

A 2013-ban bevezetett Munkahelyvédelmi Akció a kisgyermekes édesanyáknak is segítséget nyújt, hiszen a munkaadókat arra ösztönzi, hogy a gyermekvállalást követően ismét számítsanak az anyukákra, akár részmunkaidőben is. 2017-ben több mint 33 ezer édesanya után vették igénybe a munkáltatók a kedvezményeket. 2011-től a kormány lehetővé tette, hogy a nők 40 év jogosultsági idő után nyugdíjba vonulhassanak. 2017 év végéig már közel 220 ezer nő élt a lehetőséggel, akik amellett, hogy bekapcsolódhatnak az unokák gondozásába, jelenlétükkel a gyermekeik generációját is segítik. A kormány elkötelezett abban is, hogy szüléskor a lehető legkedvezőbb körülményeket biztosítsa minden családnak. Ennek érdekében az elkövetkező években tízmilliárd forintos pályázat garantálja a családbarát szülészetek kialakítását, így segítve az anyák pozitív szülésélményét.

A család és a munka egyensúlyának támogatása, valamint a kisgyermekes édesanyák képzése és naprakész tájékoztatása érdekében 2018 során 67 Család és KarrierPont jön létre az országban, több mint 14 milliárd forintos fejlesztési forrásból. A gazdasági erősödés és a foglalkoztatást segítő programok hatására 2010 óta dinamikusan nőtt a nők foglalkoztatása, munkanélküliségük pedig jelentősen, több mint a felével csökkent. Nem csak több nő tud dolgozni, hanem a nők bére is nőtt az adócsökkentéseknek és a béremeléseknek köszönhetően.

A felsorolt intézkedések és eredmények is mutatják, hogy a nőkre kiemelt figyelem irányul. A kabinet a jövőben is mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a nők számára a választás szabadságát, hogy a családanya szerepét választók és a tanuló vagy dolgozó nők is minden támogatást megkaphassanak.

(EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)