1956-ban Magyarország megújult, és ez a gyújtóanyag repítette egészen a rendszerváltásig – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az október 23-a, nemzeti ünnepünk alkalmából tartott miniszteri ünnepségen.

„A pesti srácok független és demokratikus államot akartak, és a közösség, a nemzet ügye eggyé tudott válni” – húzta alá az államtitkár.

Kontrát Károly (fotó: Botár Gergely)

Ötvenöt éve, hogy Magyarország meggátolhatatlan erővel fejezte ki a szabadság iránti örök olthatatlanságát, a szabadságba vetett hitét és a szabadság iránti vágyát. Ötvenöt éve annak, hogy a csend falai leomlottak, és mindenki megbizonyosodhatott arról: a becsület él és tenni kész. A becsület megmutatta, képtelen a belenyugvásra, a tehetetlenségre, hiszen alapeleme a változtatni akarás, a cselekvés – emelte ki Kontrát Károly.

„1956-ban a magyar emberek nemcsak egy diktatúra ellen lázadtak fel, hanem a hazugság és a félelem ellen is, mert ez becsületbeli ügy volt” – mondta az államtitkár, majd hozzáfűzte: „Ezért az áldozatért semmilyen áldozat nem volt elég nagy. A becsületnek akkor golyózápor és akasztófa, ma és mindörökké egy becsületében megmentett nemzet tisztelete és soha el nem múló emlékezete a jutalma.”

Miniszteri ünnepség október 23-a alkalmából (fotó: Botár Gergely)

Kontrát Károly emlékeztetett: voltak és mai vannak köztünk olyanok, akik „ezrek sírja felett is képtelenek a bocsánatkérésre”, akik akkori aljas helytállásukért szégyenteljes kiváltságot élveznek.

„Itt az ideje a megújulásnak. Ötvenhat szellemében kell tennünk az erős Magyarországért, a törvényes rend megerősítéséért – nekünk ez a becsületbeli ügyünk” – húzta alá az államtitkár.

Miniszteri ünnepség október 23-a alkalmából (fotó: Botár Gergely)

Az ünnepi beszédet követően Pintér Sándor belügyminiszter köztársasági elnöki és miniszteri elismeréseket adott át (az elismerésben részesültek névsora megtalálható a csatolt dokumentumban), majd pohárköszöntőjében kiemelte: a most kitüntetettek - ugyan más eszközökkel, mint az 56-osok - az ország felemelkedéséért dolgoznak.

(kormany.hu)