Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, és a kormány számára a magyar emberek biztonsága az első - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken, a rendőrség és a tűzoltóság napja alkalmából rendezett budapesti ünnepségen.

Kontrát Károly köszöntő beszédében azt mondta, "büszkék vagyunk önökre, rendőrökre és tűzoltókra, hiszen szolgálatukat a magyar emberek megelégedésére látják el". Hozzátette, munkájuk során veszélyekkel és kihívásokkal találkoznak, mégis a hivatástudatuk és elszántságuk révén minden nap szolgálják hazájukat és a magyar embereket.

Az államtitkár kifejtette, a rendőrség kettős feladatot látott el az elmúlt évben, hiszen a belső biztonság szavatolásán túl a déli határt is sikeresen védte. Kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben csaknem felére csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, javult a nyomozások eredményessége, mindezek együttes hatásaként nőtt a lakosság rendőrség iránti bizalma és a rendőrség visszaszerezte a társadalom tiszteletét.

"Önöknek kiemelkedő szerepük van abban, hogy a biztonságot a jövőben is garantálni lehessen, éppen ezért a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a haza érdekeit és értékeit védelmező munkatársak magas színvonalú munkáját megbecsülje" - mondta, hangsúlyozva, a kormány a megbecsülését az elismeréseken túl azzal is kifejezte, hogy ígéretének megfelelően az új szolgálati törvénybe foglalt kiszámítható előmenetelt és illetményrendszert alakított ki.

Hozzátette azt is, a kormány a jövőben is azon fog dolgozni, hogy mindkét szervezetnek rendelkezésére álljanak a megfelelő feltételek nemcsak a napi munkavégzéshez, de a szakma rangjának emeléséhez is. Emlékeztetett, 2017-ben 6800 új szolgálati gépjárművet adtak át, a tűzoltók munkáját pedig száz új, hazai gyártású gépjárműfecskendő is segíti.

Az ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter Az év rendőre, és Az év tűzoltója miniszteri díjakon kívül bátorságért érdemjeleket, Szent György-érdemjeleket, illetve Szent Flórián-érdemjeleket adott át, továbbá soron kívüli előléptetéseket, tanácsosi és főtanácsosi címeket és különböző emléktárgyakat adományozott.

Április 24-e Szent Györgynek, a rendőrség védőszentjének, május 4-e pedig Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének a napja.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)