Soros György tervének része a határzár lebontása, a kormány azonban kitart a határzár mellett, és arra kéri az embereket, mondják el véleményüket erről a nemzeti konzultációban - mondta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kontrát Károly közölte: 2015 szeptemberében Soros György megfogalmazta, hogy évi egymillió bevándorlót kell behozni az Európai Unióba, ugyanazon év október 30-án pedig a Bloombergnek küldött közleményében azt írta, a tervének a menekültek védelme a célja, és ebben "a nemzeti határok jelentik az akadályt". Megjegyezte: Soros György azt is javasolta, hogy hozzon létre az EU biztonságos csatornákat a bevándorlók beutazásához. A magyar határzár tehát útjában áll Soros tervének, a magyar kormány azonban továbbra is kitart a határzár szükségessége mellett - jelentette ki Kontrát Károly, hozzátéve, hogy arra kérik a magyar embereket, a nemzeti konzultációban mondják el véleményüket a határzár kérdéséről és Soros György tervéről.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

A BM államtitkára veszélyes nyilatkozatoknak nevezte Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos júniusi mondatait, amelyek arról szóltak, nem jó megoldás, ha a tagállamok kerítést húznak fel a külső határokon, valamint az Európai Bizottság szóvivőjének azon közlését, hogy nem támogatják a kerítések és akadályok építését a külső határokon. Hozzátette:

az élet bebizonyította, hogy a magyar határzár eredményes.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Közölte: amíg a Fidesz-KDNP kormánya vezeti az országot, a kerítés állni fog a déli határon, nem engednek az "Európai Unió zsarolásának" és elutasítják a kötelező betelepítési kvótát. Hozzátette, az ellenzékre nem lehet számítani ebben a kérdésben, ezért fordulnak a nemzeti konzultációban az emberekhez, hogy mondják el véleményüket a határzárról és Soros György álláspontjáról.

Az államtitkár kérdésre válaszolva azt mondta: a demokrácia fontos eszköze a nemzeti konzultáció, hogy ne csak négyévente, a választások alkalmával ismerjék meg az emberek véleményét, hanem ciklus közben is. Jelezte, várhatóan a korábbiakkal nagyságrendileg megegyező összegbe fog kerülni az október elején induló új nemzeti konzultáció. Kitért arra: az Európai Bíróság szeptemberi döntése "kinyitotta a kapukat a Soros-terv előtt", erre a helyzetre kell reagálni, és

a nemzeti konzultáció birtokában még hatékonyabban tudnak fellépni a magyar emberek biztonsága érdekében Brüsszelben.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

A bíróság döntésével kapcsolatban Kontrát Károly megjegyezte: az csak azt mondta ki, hogy a kvótadöntés összhangban van az uniós jogszabályokkal, de egy migráns áthelyezéséről sem rendelkezett.

"2015 óta mondjuk, hogy meg kell védeni a határokat, és ebben az élet minket igazolt" - jelentette ki. Megjegyezte: optimista, és mivel a határok védelmével kapcsolatos magyar álláspontot az élet igazolta, bízik abban, hogy "a jog területén is eredményesek leszünk".

Az államtitkárt kérdezték Orbán Viktor miniszterelnöknek a németországi választásokkal kapcsolatos gratulációjáról is, ezzel kapcsolatban azt mondta, a nyilatkozat világos, és emlékeztetett arra, a miniszterelnök korábban arról beszélt, Magyarországnak érdeke, hogy Angela Merkel legyen ismét a kancellár.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)