A határvédelemhez kapcsolódó szigorú intézkedések fenntartására a magyar családok biztonsága érdekében volt szükség - indokolta Kontrát Károly az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának, hogy miért volt szükség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hozzátette: a nyár folyamán bebizonyosodott, hogy nőtt Európában a terrorveszély.

Azzal összefüggésben, hogy milyen törvényi rendelkezés alapján kérik a hosszabbítást, Kontrát Károly a menedékjogról szóló törvénynek azt a márciusi módosítását említette, amely bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény esetén lehetővé teszi a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelését, amely a schengeni külső határ védelmét veszélyezteti.

Kontrát Károly hangsúlyozta, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelése a magyar állampolgárok számára semmilyen hátránnyal nem jár.

A parlamenti államtitkár elmondta: a Belügyminisztérium figyelemmel kíséri a határmozgásokat és a veszélyeztetés súlyának megfelelően kész arra, hogy rövid időn belül reagáljon, de jelenleg nem látja indokoltnak határzár építését a magyar-román határon.

Halmosi Zsolt, a bizottsági ülésen jelen lévő rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes ismertette: idén 806 migránst fogtak el tiltott határátlépés miatt. Közülük 43-at az ukrán, 742-t a román, 19-et a horvát, kettőt pedig a horvát határszakaszon. Tájékoztatása szerint a határvadász-képzésekre előirányozott 3000 helyből 2225-öt már betöltöttek, vagyis 74 százalékos a feltöltöttség. Hozzátette: további 248-an tanulnak határvadásznak.

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt héten jelentette be, hogy a kormány a belügyminiszter javaslatára úgy döntött, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet fél évvel, 2018. március 7-ig meghosszabbítja. Pintér Sándor belügyminiszter két hete tett javaslatot a kabinetnek a szeptember 7-én lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására.

(MTI; kormany.hu)