A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára nyitotta meg azt a kétnapos konferenciát, amely a kiberbiztonság kérdésével foglalkozik.

Az államtitkár elmondta: egy társadalom életképességét az bizonyítja, hogy a kihívásokra megfelelő válaszokat tud adni, a kiberfenyegetés pedig nemcsak Magyarország, hanem a világ számára is nagy kihívás. Az államtitkár hangsúlyozta: nem szabad kivételt tenni ebben a kérdésben, és minden "kibertevékenységet", ami nem legális, üldözni kell.

Felkai László (fotó: Pelsőczy Csaba)

A rendezvényen szintén felszólalt Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki elmondta: Magyarországon is megjelentek nemzetközi kiberbűnözői csoportok, ezért fel kell mérni az információbiztonság szintjét, a stratégiai pontokat pedig védeni kell. A kormány komoly lépéseket tett a megfelelő jogszabályi környezet kialakításáért; az új Btk. több paragrafusa a számítástechnikai bűncselekményt szabályozza.

Rétvári Bence (fotó: Pelsőczy Csaba)

Sztáray Péter, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédében azt hangoztatta, hogy Magyarországon is nagyon komolyan foglalkoznak már a témával, ez azt mutatja, hogy van igény a "kiberbiztonságra". Megemlítette, hogy október elején újabb konferenciát tartanak a témában, amelyen mintegy 70 ország képviselői és Orbán Viktor miniszterelnök, illetve az EU és a NATO prominensei is jelen lesznek.

Sztáray Péter (fotó: Pelsőczy Csaba)

A Duna Palotában zajló konferenciát Belügyi Tudományos Tanács, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ, valamint a Terrorelhárítási Központ szakmai támogatásával rendezték meg.

(MTI, Belügyminisztérium)