Megalapozatlan következtetéseket vontak le a német tartományi közszolgálati adók munkatársai, amikor közölték, hogy "vélhetően elkerülhető lett volna" a 2015. augusztus 27-én Parndorf település (Ausztria) határában egy hűtőkamionban talált 71 migráns halála, ha a magyar hatóságok időben lefordítják és kiértékelik az őket szállító embercsempészek lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

Ezzel az állítással szemben ki kell jelenteni: nem állt a magyar hatóságok rendelkezésére olyan információ, amely alapján a tragédia annak bekövetkezése előtt előre látható, megakadályozható lett volna.

A bűnszervezet egyes tagjainak bolgár, szerb és pastu nyelven folytatott telefonbeszélgetéseit a hatóságok rögzítették. A rögzített beszélgetések meghallgatására, fordítására és kiértékelésére a technikai és a szakmai szabályok szerint nem a beszélgetések elhangzásával azonos időben került sor. A beszélgetések anyagai 2015. szeptember 4-én kerültek a nyomozó hatósághoz. A német tartományi közszolgálati adók munkatársai előtt ez a tény ismert, ennek közlését azonban elhallgatták.

A tragédiába torkolló bűncselekmény áldozatai nem Magyarországon egyeztek meg az embercsempészekkel szállításuk feltételeiben, módjában. A bűncselekményt nem magyar állampolgárok követték el. A magyar hatóságok - az osztrák társszervektől kapott információk alapján - a tragédia ismertté válását követően 12 órán belül beazonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyeket és tartózkodási helyeiket, majd elfogták őket. A magyar rendőrség felkészültsége, professzionális nyomozása nélkül a bűnszervezet felderítése, büntetőeljárás alá vonása nem lett volna lehetséges.

Köszönet a magyar rendőrségnek!

(Belügyminisztérium)