A visegrádi partnerek határozatot hoztak, hogy felajánlják a külső határral rendelkező tagállamoknak, hogy szükség esetén részt vesznek a külső határok védelmében - mondta Pintér Sándor belügyminiszter, miután V4-es kollégáival egyeztetett.

A magyar V4-elnökség keretében tartott találkozóról beszámolva a belügyminiszter kifejtette: ilyet már tettek korábban, és a pozitív tapasztalatokat leszűrve döntöttek úgy, hogy ezt megismétlik és közvetlenül V4-ként is segítséget nyújtanak. Pintér Sándor közölte:

megfelelő választ kell adni a migrációs válságra, de az nem az, amit az EU tett, hogy mindenkit beengednek és belül szétosztják az embereket.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

Mint mondta, áttekintették a schengeni belső határok védelméről szóló európai bizottsági előterjesztést, ezt még tanulmányozniuk kell, közös álláspontot akarnak kialakítani a dokumentumról, és ehhez a szakértőknek még egyezetniük kell. A belügyminiszter kitért arra: azok az uniós tagállamok, amelyek megszavazták a kötelező újraelosztási kvótákat, nem teljesítik a saját elvárásaikat, eddig ugyanis jóval kevesebb embert sikerült szétosztani, mint amennyit vállaltak.

Más utakat kell keresni, sem az eddig vállalt emberek szétosztása, sem egy állandó relokációs mechanizmus nem megoldás - vélekedett.

Pintér Sándor közölte: a V4-es országok a jog, a törvény talaján állnak, közös álláspontjuk szerint a schengeni egyezmény pontosan megmondja, hogyan kell a külső határokat megvédeni, és ők ezt tartják be, ennek a szellemében cselekednek. Arról is beszélt, hogy a visegrádi partnerek segítséget nyújtottak Magyarországnak a külső határai megvédésében. Kérdésre elmondta: Bulgária csaknem 200 kilométer kerítést építette fel a határán, és magyar határőrök is szolgálatot teljesítenek ott, segítve a védelmet. Ha Románia igényli, a keleti határok védelmében is részt veszünk, amint azt Orbán Viktor miniszterelnök is nyilatkozta - tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter kiemelte: a V4-es tagországok közös állásponton vannak a migráció ügyében, és mindig jobban figyelembe veszik a véleményüket, mint ha külön szólalnának fel. Az elmúlt időben sok fejlemény támasztotta alá a visegrádi álláspontot, a V4-es országok rendkívüli tekintélyre tettek szert azzal, hogy egységesen lépnek fel a polgáraik és országaik védelmében, továbbá azzal, hogy a javaslataikat az idő igazolja - fogalmazott.

A szlovák tárcavezető szerint az újraelosztási mechanizmus sikertelensége is a V4 igazát bizonyította, mert csak a külső határok védelme a helyes út.

Megjegyezte: Magyarország mindig eleget tett a schengeni szabályoknak, és Szlovákia mindig is támogatta ebben.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter hangsúlyozta: a V4-es partnerek hamar közös nevezőre jutottak arról, hogy a kötelező elosztás rendszere elfogadhatatlan, ez a rendszer csak fokozza a migrációs válságot és nem segíti a megoldását. A V4-es országok ugyanakkor bizonyítják a szolidaritásukat a partnereik felé a külső határok védelméhez felajánlott segítséggel - mondta.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Jiri Novacek belbiztonságért felelős cseh miniszterhelyettes arról beszélt, hogy a V4 az Európai Bizottságéval szembenálló véleményt fogalmazott meg, ugyanis szerintük nem helyes, hogy a szolidaritás egyetlen formája csak a migránsok szétosztása lehet. Ez nem egy reális projekt, a V4 kezdettől fogva felhívta a figyelmet, hogy ez nem fog működni - emlékeztetett.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI; kormany.hu)