A magyar emberek biztonságának növelése érdekében folyamatos a tűzoltási feladatokat ellátó beavatkozó egységek fejlesztése. A tűzoltás és a műszaki mentés öt éve lett állami feladat, ebben az időszakban jelentős fejlesztések történtek: több tűzoltóőrs működik, folyamatosan megújul a tűzoltógépjármű-park, egyre jobban felszereltek a tűzoltók, akiknek jelentősen emelkedett az illetménye.

Célunk, hogy a tűzoltói segítség az ország minden pontjára a lehető leggyorsabban eljusson, ezért folyamatosan növeljük a tűzoltóőrsök számát. Az elmúlt öt évben 42 tűzoltóőrs kezdte meg működését, és további nyolc indítása szerepel terveinkben.

Jelentősen javult a tűzoltóság eszköz- és gépjárműparkja. 2010 óta mintegy 18 milliárd forint értékben 155 darab új tűzoltógépjármű állt szolgálatba. 2014-ben újraindítottuk a magyar tűzoltógépjármű-gyártást, már most 51 darab hazai gyártású tűzoltó gépjármű van napi használatban, 2018-ig további 57 darab jármű fog elkészülni - terveink között vízszállító és erdőtüzes, valamint többcélú járművek és cserefelépítmények rendszerbe állítása szerepel. Az elmúlt két évben 47 milliárd forintnyi fejlesztés hajtottunk végre a katasztrófavédelemnél.

Jelentősen nőtt a tűzoltók anyagi megbecsülése. A rendvédelmi életpályamodell hatására 2015 és 2019 között átlagosan 50 százalékkal emelkedik a tűzoltók illetménye. Miközben 2015 januárjában átlagosan bruttó 180 ezer forintot keresett egy vonulós tűzoltó, 2017. január elseje óta már 229 ezer forintot, jövőre pedig 240 ezer forintot vihetnek haza havonta.

A települések önvédelmi képességét fokozó önkéntes tűzoltó egyesületeknek és mentőszervezeteknek évről évre emelkedő összegű támogatást nyújt a katasztrófavédelem. Ez az összeg jövőre eléri 700 millió forintot, amelyet pályázati úton nyerhetnek el az egyesületek eszközparkjuk fejlesztésére, képzésekre. Az önkormányzati tűzoltóságok jelenlegi eszközparkjának fejlesztésére jövőre 225 millió forint áll rendelkezésre. Lehetővé tettük, hogy a szakmai kritériumoknak megfelelő és minősített önkéntes tűzoltó egyesületek a területükön önállóan, a hivatásos egységek jelenléte nélkül is beavatkozhassanak. 2014 óta már 45 egyesület kapta meg ezt a jogosultságot és az idén várhatóan még négy egyesület teljesíti a szükséges feltételeket.

Ötödik éve működik Magyarország hivatásos mentőszervezete, a HUNOR, illetve az önkéntesekből álló HUSZÁR mentőcsapat. Mindkettő nemzetközi minősítést szerzett, előbbi nehéz, utóbbi közepes kategóriájút. A mentőcsapatok 2017 májusában sikeresen tettek eleget az újraminősítés nemzetközi feltételrendszerének.

(BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)