A Belügyminisztérium visszautasítja az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának (S&D) 2017. május 9-én közzétett közleményében foglaltakat. A tárca cáfolja a tranzitzónákban elhelyezett menedékkérők „borzalmas” körülmények között történő elhelyezését.

Az S&D háromfős delegációja 2017. május 5-én látogatott a röszkei tranzitzónába, a látogatás során nem kifogásolták az elhelyezés körülményeit. Több nemzetközi delegáció, többek között az Európai Bizottság delegációja is ellátogatott a tranzitzónákba, egyetlen kritikai észrevételt nem fogalmaztak meg az elhelyezés körülményeivel kapcsolatban.

A 2017. március 28. óta hatályba lépett jogszabályt követően a menedékkérelmi eljárás lefolytatását tranzitzónában kell megvárni a kérelmezőnek. A tranzitzónát csak kivételesen méltányolható esetekben, a jogszabályi előírásoknak megfelelően hagyhatja el a menedékkérő. A család egységére tekintettel a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal különös figyelmet fordít a családtagok együtt történő elhelyezésére. A menekültügyi hatóság – összhangban a nemzetközi és európai uniós irányelvekkel – minden esetben figyelembe veszi a gyermekek mindenek felett álló érdekét, valamint a család egységének fenntartását.

A tranzitzóna kialakításakor egymástól elkülönített szektorokat (egyedülálló férfiak, egyedülálló nők, 14. év feletti kísérő nélküli kiskorúak és családosok) hoztunk létre. Valamennyi szektorban közösségi helység és ökumenikus imaszoba lett kialakítva, biztosított a wifi hozzáférés, valamint a televízió, többek között arab nyelvű csatorna is hozzáférhető. Rendelkezésre állnak sporteszközök is, a családi szektorban játszótér és játszószoba. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal szociális munkásai napközben a gyermekek részére különböző foglalkozásokat szerveznek (rajzolás, festés stb.).

(Belügyminisztérium)