A lett elnökség szervezésében 2017. május 11-12-én Daugavpilsban rendezték meg a Külső Szárazföldi Határokkal Rendelkező Schengeni Tagállamok Belügyminiszteri Fórumát.

A találkozón Magyarország mellett Észtország, Finnország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia és a Szlovák Köztársaság delegációi cseréltek tapasztalatokat és egyeztettek a belügyi területen jelentkező kihívásokról, az együttműködés további lehetőségeiről. A találkozó az illegális migráció okozta kihívásokra kereste a megoldási lehetőségeket, érintve az új uniós rendelkezések tagállami hatásait, és a nagyszabású informatikai fejlesztések irányvonalait.

A delegációk a lett fél által szervezett bemutató során megtekinthették a nyomfelderítési módszerek gyakorlati végrehajtását, majd egyeztettek a szárazföldi határokkal rendelkező tagállamokat érintő, határigazgatási területhez kapcsolódó kérdésekről.

Áttekintették az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség által végzett sebezhetőségi értékelések módszertanát és megvitatták a Bizottság megújított EU visszatérési akciótevének irányait. Egyeztettek a migrációs válság kezelése érdekében hozott intézkedésekről, valamint tapasztalatot cseréltek a szisztematikus ellenőrzések végrehajtásáról, a határigazgatást támogató uniós informatikai rendszerekről, valamint a schengeni övezet jövőjéről.

A találkozó közös nyilatkozat elfogadásával zárult, amely megjelöli a szárazföldi határokkal rendelkező tagállamok együttműködésének főbb területeit.

(Belügyminisztérium)