A Salzburg Fórum barátai kezdeményezés résztvevői nélkülözhetetlenek a migrációs főútvonalakon az illegális bevándorlók visszaszorításában - közölte Pintér Sándor belügyminiszter a Salzburg Fórum miniszteri konferenciát követően az azt támogató országok képviselőinek jelenlétében kedden.

Felidézte: amikor a Salzburg Fórumot létrehozták, a tagság feltételeként szabták az európai uniós tagságot. Hozzátette: a törekvéseiket támogató országok hozták létre a Salzburg Fórum barátai együttműködést.

Hangsúlyozta: ezeket az országokat ma már Magyarország kivétel nélkül biztonságos országnak tekinti az európai uniós kritériumoknak megfelelően.
A miniszter kiemelte, hogy az illegális migráció elleni fellépés során az érintett országoknak megfelelő információs bázissal kell rendelkezniük és hozzá kell jutniuk az ehhez szükséges nyilvántartási rendszerekhez is.
Pintér Sándor kiemelte: az igaz barátot az ember bajban ismeri meg, a Salzburg Fórum barátai pedig nemcsak helytálltak, de kiválóan együttműködtek, amikor "baj jött Európára".

A miniszter hangsúlyozta: ahhoz, hogy ezek az országok érdemi segítséget tudjanak nyújtani és ki tudják szűrni azokat, "akik nem valók az EU területére", hozzá kell jutniuk az információkhoz, nyilvántartási rendszerekhez, amelyekkel az EU tagországai rendelkeznek.

Jakub Skiba, a fórum elnökségét átvevő Lengyelország képviseletében arról beszélt, bárki, akinek szüksége van a segítségükre, megkaphatja azt, például jelenleg Macedóniában segíti a határvédelmet egy lengyel kontingens.
Kifejtette: mindent meg kell tenni az állampolgárok biztonságának garantálása érdekében, és ezt minden uniós tagországnak azonos erővel kell támogatnia. Terrorveszélyek leselkednek ránk és itt és most "kutya kötelességünk" gondoskodni a biztonságról - jelentette ki, megjegyezve, a lengyel elnökség ezen fog dolgozni.

Oliver Spasovski macedón belügyminiszter megköszönte a fórum tagállamainak a segítséget, hogy megbirkózhassanak a migrációs krízissel. Véleménye szerint csak együttműködéssel és szolidaritással tudnak megfelelni a globális kihívásoknak, amit a terrorizmus jelent.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Miloslav Milickovic államtitkár elmondta: Szerbia a regionális stabilitást szorgalmazza, és ennek megvalósításában kulcsszerepe van a Salzburg Fórumnak. Mint mondta, jelenleg több mint hatezer migráns tartózkodik Szerbiában, de - hangsúlyozta - mindent megtesznek annak érdekében, hogy a migránsok humánus eljárásban részesüljenek, ezért betartják az uniós és a fórum által elfogadott elveket. Úgy vélte, az osztrák akcióterv nem kisebb eredményeket fog hozni, mint az EU-Törökország-megállapodás.

Dragan Mektic, Bosznia-Hercegovina belbiztonsági minisztere kiemelte: fontos, hogy országa részt vehet a fórum együttműködésében, mert így elsajátíthatják az uniós szabványokat, értékeket, másrészt pedig azért, mert szeretnének részesei lenni az európai biztonsági rendszernek.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)