Magyarország kormánya és a Belügyminisztérium a sajtóban megjelent hamis híresztelésekkel szemben nem biztosít lakást Magyarországon nemzetközi védelemben részesülőknek és menedékkérőknek.

A kormányzat őrzött és nem őrzött szálláshelyeket tart fent, a védelemben részesültek elszállásolását ezeken a szálláshelyeken oldjuk meg. Az Európai Unió Menekültügyi Migrációs és Integrációs alapja egy 2013-ban meghirdetett programon keresztül nyújtott támogatást magyarországi önkormányzatok részére a nemzetközi védelemben részesülők szálláshelyeken kívüli lakhatási szükségleteinek felmérésére és szociális munka biztosítására.

Nem feladatunk az Európai Uniós programok minősítése, a Belügyminisztérium a kötelezettségét teljesítette, amikor a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs alaphoz való hozzáférés feltételeit a pályázni kívánó önkormányzatok számára biztosította.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy az Európai Unió a védelemben részesülők ellátására biztosít forrást, de a határvédelmi kiadások 50%-nak megtérítésére irányuló magyar kormányzati kéréseket rendszeresen figyelmen kívül hagyja.

(Belügyminisztérium)