Egy dolog nem változott az elmúlt 25 évben: az alapvető célunk továbbra is a nemzet határok feletti egyesítése - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács IV. ülésén a Várkert Bazár nagytermében.

Orbán Viktor beszéde elején párhuzamot vont a Várkert Bazár és a nemzet között. Elmondta: vannak olyan szimbolikus épületek, mint például a Várkert Bazár, amely állapota megmutatja azt, hogy hogyan gondolkodunk az egész nemzet állapotáról.

A miniszterelnök kitért az Európai Parlamenti választások eredményére, kiemelte: olyan összenemzeti listát állítottak össze, melynek köszönhetően a diaszpóra is képviselteti magát az EP-ben.

Egy dolog nem változott az elmúlt 25 évben: az alapvető célunk továbbra is a nemzet határok feletti egyesítése - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Magyarországon nemzeti kormány van és ez így természetes. Egy fontos szó van, amely segít megérteni azt, hogy mi történt és történik ma Magyarországon, ez pedig a “szuverenitás”. Ahhoz, hogy képesek legyünk a nemzet határok feletti egyesítéséhez, szuverenitásra van szükségünk. Minden politikai cselekvés szervező elve a magyar érdekek védelme és hazánk szuverenitásának helyreállítása – húzta alá.

Az európai válság kijózanítóan hatott az országra, ezért elkezdtünk hallgatni a józan észre, megtanultuk, hogy a szabadság forrása mi magunk vagyunk, ha gyengék vagyunk elbukunk, ha erősek, élni tudunk a szabadság lehetőségével - emelte ki a miniszterelnök.

Kép letöltésefotó: Botár Gergely / Miniszterelnökség

A rendszerváltás utáni Magyarországról a kormányfő arról beszélt, hogy az 1990 és 2010 közötti húsz év - az első polgári kormány négy évének kivételével - arról szólt, hogy kiárusították az országot, majd miután alig maradt valami a közvagyonból, hitelekből tartották fenn a jóléti állam illúzióját, aminek következtében Magyarország másodszor is "a legvidámabb barakká" vált. A "vidámságnak" azonban vége szakadt a pénzügyi válsággal - mondta.

A közjogi rendszer és a politikai játékszabályok átalakítására a 2010-es választáson elért kétharmados győzelmük adta meg a felhatalmazást, az akkor megalakult kabinet vezérelve pedig azóta is a magyar érdekek védelme, az ország szuverenitásának helyreállítása.

Rámutatott: a magyar szuverenitás forrása az új Alkotmány elfogadása, valamint a nemzeti, gazdasági önrendelkezésünk és mozgásterünk megteremtése volt. Orbán Viktor a szuverenitás harmadik forrásaként az Európai uniós kiállást nevezte, elmondta: az Európai Unióban is ki kell állni az érdekekért, és képviselni kell a nemzet érdekeit. A kormányfő meghatározó kérdésként jelölte meg az ország energetikai szuverenitásának megteremtését is.

Kép letöltésefotó: Botár Gergely / Miniszterelnökség

A miniszterelnök kitért a kormány további céljaira is, elmondta: elindul Magyarország történetének legnagyobb gazdaságfejlesztési programja, minden autópálya eléri majd az országhatárt és minden nagy településen áthaladnak majd. Folyatódik az állami rezsicsökkentés, az államreform végrehajtása, valamint továbbra is cél az államadósság folyamatos csökkentése, és az adórendszer megszilárdítása.

Orbán Viktor hangsúlyozta: szeretnék elérni a teljes foglalkozatást, azt, hogy mindenkinek legyen munkája, illetve ne legyen senki tartósan munka nélkül. „A ciklus végére Európa legrugalmasabb munkaerőpiacává válik az ország.” A bakrendszerrel kapcsolatban elmondta: nincs nemzeti szuverenitás, ha nincs magyar kézben a bankrendszer. Világos eredmények már vannak, az anyaország kilátásai bíztatóak – emelte ki.

A miniszterelnök szerint Magyarország reputációja a gazdaság területén állítható helyre, mivel például a foglalkoztatási adatok kimagaslóak az Európai Unión belül. Ha gazdaságilag nem lennénk sikeresek, akkor ideológiailag sem lehetnénk erősek – fogalmazott.

Kép letöltésefotó: Botár Gergely / Miniszterelnökség

Hazánk geopolitikai helyzetével kapcsolatban leszögezte: nem akarjuk látni, hogy új falak épülnek Európában. “Egy értelmes és nyugodt geopolitikát javaslok Magyarország számára." Hazánkban magyarbarát politika van, ez határozza meg minden cselekedetünket, a politikai szövetségesi mivoltunk az EU-ban és a NATO-ban egyértelmű, nekünk magyaroknak nem érdekünk egy újabb hidegháború.

Folytatódnak a nemzeti regiszter és a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor programok: a jövő évi költségvetésben is egymilliárd forint áll rendelkezésre, hogy a magyar kulturális szerveződések erősödjenek ezeken a területeken, a diaszpóra felhalmozott kulturális értékeinek megmentését célzó Mikes programra 500 millió forintot különítettek el.

Kitért arra, hogy továbbra is középpontba állítják a demográfiai kérdéseket. Utalva a jövő évi adótörvényekre kiemelte: a családtámogatási rendszereket erősítik és a házasságot támogató juttatásokat vezetnek be.

Kép letöltésefotó: Botár Gergely / MiniszterelnökségA bevándorlásról Orbán Viktor azt mondta, a menekültekre költött forrásokból azokat a kontinenseket kellene megerősíteni, ahonnan ezek az emberek érkeznek. Közölte, abban hisznek, hogy a demográfiai hanyatlást nem bevándorlással kell megoldani, létezik olyan családpolitika, amellyel kísérletet lehet tenni a negatív trendek megfordítására.

A miniszterelnök teljes beszéde elérhető a Sajtószobában.

(kormany.hu, MTI)