A migráció kérdése osztja meg az Európai Néppártot (EPP), amely kedvére próbál tenni a szociáldemokratáknak és a liberálisoknak, hogy a jövő évi választások után koalíciót tudjon velük alkotni - jelentette ki Orbán Viktor a magyar helyzetről szóló keddi európai parlamenti vitát követően.

A néppárttal kapcsolatban a kormányfő kifejtette: vissza kell találni az alapítók és Helmut Kohl által kijelölt útvonalra, értékekhez, bátorsághoz és karakterhez, hogy a keresztény-konzervatív megközelítésnek is legyen pártja az európai politikában, az ilyen gondolkodású embereknek is legyen képviselete Európában, "mert ma ilyen nincs".

Kép letöltéseFotó: Szecsődi Balázs/ Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor úgy látja, az EPP bajban van, az elmúlt években "elvesztettük a karakterünket, elhagytuk az alapító atyáknak a tanításait, egy olyan európai pártcsalád lettünk, amelynek nincs karaktere, nincs saját akarata, állandóan óvatos és méricskél, és gyakorlatilag úgy ugrálunk, ahogy a szocialisták meg a liberálisok fütyülnek". Szerinte a néppártnak egyetlen célja van, az, hogy "jaj, csak meg ne vádoljanak bennünket az európai sajtóban vagy éppen az európai fórumokon".

A Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel folytatott közelmúltbeli tárgyalásával kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: a határok megvédése nem pártkérdés. Neki közömbös - mondta -, hogy az a kormány, amelyik meg akarja védeni a határokat, tőlünk jobbra vagy balra áll, "egy dolog számít, hogy akarja megvédeni Európa határait, mert azok a mi közöshatáraink".

Kép letöltéseFotó: Szecsődi Balázs/ Miniszterelnöki Sajtóiroda

Világossá tette: pártösszetételre való tekintet nélkül minden kormánnyal mindig együtt fog működni azért, hogy közösen megvédjék az európai határokat.

"Ennyit érdemes belelátni az olasz és a magyar kormány együttműködésébe" - jegyezte meg.

A Sargentini-jelentésről szóló EP-vitát abszurdnak minősítette Orbán Viktor, úgy érvelve: Magyarországon áprilisban parlamenti választás volt, a magyarok eldöntötték, mi legyen, és a választási kampányban az összes kérdést - köztük például a CEU és a civil szervezetek ügyét - megvitatták. Az EP pedig most arra vállalkozik - folytatta -, hogy a magyar emberek által meghozott döntést felülírja, illetve arra kényszerítse a magyar kormányt, hogy az emberek döntése helyett azt hajtsa végre, amit itt "ránk akarnak erőltetni".

Kép letöltéseFotó: Szecsődi Balázs/ Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök szerint egyébként "a kommunista időkben beszéltek velünk úgy, mint ahogy itt néhányan". "Hiába nem a Szovjetunióban, hanem az EP-ben vagyunk", a vitában tapasztalt kioktatás, fenyegetőzés "kommunista tempó".

(MTI)