Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hétfőn munkalátogatáson járt a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban.

Látogatása során találkozott Honcsaruk Oleggel, a Megyei Állami Közigazgatási hivatal elnökével. Tárgyalásuk során áttekintették Ivano-Frankivszk megye és Magyarország jelenlegi politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatait, és reményüket fejezték ki a kapcsolatok további bővítését illetően. Megállapították, hogy a kiváló együttműködésben nagy szerepe van az Ungvári Főkonzulátus tevékenysége mellett annak, hogy 2014 év vége óta tiszteletbeli konzulátus működik a városban.

Grezsa István ezt követően tárgyalásokat folytatott Szics Olekaszanderrel, a Megyei Tanács elnökével, valamint Ruszlan Marcinkivel, a város polgármesterével. Az állami hivatalokban tett megbeszéléseit követően a kormánybiztos ellátogatott egy gyermekotthonba, ahol bejelentette, hogy a Magyar Kormány 10 000 euróval támogatja a Vaszil Visivanyuk tiszteletbeli konzul által kezdeményezett a "Prikarpattya újjászületésért" jótékonysági Alapítvány által elindított "Gyermekek a világbékéért" programot. A nap további részében találkozott az ivano-frankivszki magyar tannyelvű vasárnapi iskola diákjaival és tanáraival, ahol ígéretet tett arra, hogy a vasárnapi iskolában dolgozó oktatók is megkapják a kárpátaljai pedagógusokhoz hasonlóan a bérkiegészítést. Látogatása befejezéseként Grezsa István az V. Sztefanik Nemzeti Egyetem rektorával, Igor Cependával folyatott megbeszélést egy esetleges tudományos együttműködésről és a diákok szakmai gyakorlatáról.

(Miniszterelnökség)