A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága szeptember 25-én, hétfőn elindította az értesítő levelek kiküldését és megkezdte a támogatások folyósítását azoknak a külhoni magyar szülőknek, akiknek gyermekei sikerrel pályáztak az idei „Szülőföldön magyarul” támogatási programban.

A pályázat keretében azon külhoni óvodai, általános vagy középiskolai oktatásban résztvevő tanulók részesülnek egyszeri, 22 400 Ft értékű oktatási, nevelési, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásban, akik tanulmányaikat a szomszédos országokban magyar nyelven végzik.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság elsődleges célja a külhoni magyar nyelvű oktatás erősítése, arra ösztönözve a határon túli magyar szülőket, hogy gyermekeiknek a többségi nyelvi oktatási intézmények helyett a magyar iskolát válasszák. A program keretében az előző tanévben összesen 237 909 óvodás és iskoláskorú gyermek részesült támogatásban.

A külhoni magyar szülőknek küldött tájékoztató levélben Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: Magyarország Kormánya 2010 óta minden lépésével arra törekszik, hogy a magyar családokat és közösségeket támogassa: óvodákat, iskolákat épít és újít meg, anyagilag és szakmailag segít minden generációt, hogy a szülőföldön legyen lehetősége a sikeres boldogulásra.

Az államtitkár arra bíztatta a határon túl élő magyarságot, vegyenek részt a jövő évi magyar országgyűlési választásokon, buzdítsák erre magyar állampolgársággal rendelkező családtagjaikat, ismerőseiket is. Kiemelte: a szavazáson való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, így – ha még nem regisztráltak – fontos, hogy azt minél előbb tegyék meg.

(Miniszterelnökség)