Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára átadta szerdán a Szatmár megyei Nagykárolyban a Simion Barnatui Szakképző Líceum új, a magyar kormány támogatásával létesített termét, ahol közlekedési szabályokat fognak oktatni.

Az oktatóterem átadásakor Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy ma már nem munkanélküliségről, hanem munkaerőhiányról beszélünk, nemcsak Magyarországon, hanem Romániában is, éppen ezért nagyon fontos, hogy szakképzett munkaerő álljon rendelkezésre a munkaerőpiacon.

Kép letöltéseFotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A nagykárolyi szakképző líceumban két év alatt 12,5 millió forint értékben segítette a magyar kormány a szakképzést a 2015 a külhoni magyar szakképzés éve program keretében - emlékeztetett az államtitkár. Első körben 5 millió forintból egy lakatosműhelyt szereltek fel, idén pedig 7,5 millió forint értékben a tanulók jogosítványhoz való jutását segítő KRESZ-oktatóterem berendezéséhez nyújtottak támogatást.

Kép letöltéseFotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Huszonkét asztali számítógépet és egy gépjármű-szimulátort helyeztek el a teremben. Potápi Árpád János bejelentette, hogy a külhoni szakképzésre 1,25 milliárd forintot szán a kormány, amelyből Erdélyben 39 tanműhelyet, illetve tangazdaságot létesítenek. A támogatás elosztását az RMDSZ-szel, a történelmi egyházakkal, valamint az önkormányzatokkal egyeztetik - fűzte hozzá az államtitkár.

(MTI)