A vártnál is nagyobb volt az érdeklődés a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve most zárult székelyföldi körútján - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság pénteken az MTI-vel.

Mint felidézték: a 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program keretében négy erdélyi helyszínen szervezett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága a Design Terminállal együttműködésben szakmai előadásokat és konzultációkat március 21. és 24. között. A helyi fiatal vállalkozók és vállalkozni vágyó fiatalok számára szervezett eseményeken tapasztalt mentorok beszéltek a résztvevőknek a vállalkozói készségek fejlesztésének módozatairól, kommunikációs- és marketingstratégiákról, valamint a pénzügyi és értékesítési tervezés különböző formáiról.

A körút a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, Marosvásárhelyen kezdődött, majd Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön, a Sapientia kihelyezett tagozatán folytatódott, csütörtökön pedig az egyetem csíkszeredai karán zárult. Az előadásokon mintegy 400 fiatal vett részt, gyakorlatilag az összes helyszínen teltház fogadta a mentorokat - írták.

Kitértek arra is: az előadások után a mentorok külön konzultációkon fogadták az előzetes jelentkezések alapján kiválasztott fiatalokat, akik személyre szabott, intenzív tanácsadásban részesülhettek vállalkozásuk vagy vállalkozási ötletük kapcsán PR, marketing, kommunikáció, pénzügyi tervezés, illetve üzletfejlesztés területeken. A mentorok hangsúlyozták: rengeteg jó és értékes ötlettel találkoztak a beszélgetések alatt, a fiatalok pedig leginkább a tudatos pénzügyi tervezés terén küszködnek hiányosságokkal. A szakemberek megállapították, hogy a fiatal vállalkozók Székelyföldön is ugyanazokon a fejlődési fázisokon mennek keresztül, mint Budapesten vagy akár Londonban, igazi sikertörténetek megvalósulására pedig bármelyik régióban van esély.

A Kárpát-medencei körút március 30-án Rimaszombaton folytatódik, ezt követően Vajdaságba, Kárpátaljára és Szlovéniába is eljut a szakmai előadás és konzultáció-sorozat, majd május végén Erdélyben, Szatmárnémetiben és Kolozsváron zárul a program.

(MTI)