Átadták kedden a városközpontot a 6-os úttal összekötő Nepomuki Szent János hidat Bonyhádon, amelyet 283 millió forint kormánytámogatással újíttatott fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A híd avatásán Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a város országgyűlési képviselője emlékeztetett: az átkelőn egy baleset után szerkezeti hibát tártak fel, ezért három évig csak egy sávon lehetett rajta közlekedni.

Kép letöltéseFotó: Sóki Tamás/MTI

A híd a 18. századtól biztosítja az átkelést a Völgységi-patakon, részleges lezárása alatt a település északi határában is épült egy átkelő, így már kijárata van a városnak a 6-os útra - mondta.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint a 16 méter hosszú, 3,5 méter széles Nepomuki Szent János híd teherbírása az átépítéssel 12 tonnáról 40 tonnára nőtt.

Kép letöltéseFotó: Sóki Tamás/MTI

A kivitelező Egomax Kft. júliustól decemberig végezte a felújítást; a munkák során elbontották a korábbi mellvédet és pályaszerkezeti rétegeket, majd kiburkolták az árok medrét. A kőboltozatok elbontása után monolit vasbeton-erősítés és új vasbeton támfalak épültek. Az 1783-ban épült híd kibontott köveit a kivitelező visszaépítette, így a létesítmény megőrizte barokk stílusjegyeit. A hídhoz csatlakozva 180 méter új aszfaltburkolat is épült.

(MTI)