A Magyar Kormány évről évre nagyobb összegekkel segíti a külhoni magyar közösségeket, a nemzetpolitikára fordított támogatások 2009-hez képest mintegy megtízszereződtek – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Szekszárdon, a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének (SZIME) 19. nemzetközi konferenciáján.

A Kárpát-medencei magyarság gazdasági és szociális támogatásáról szóló előadásában az államtitkár rámutatott: a külhoni magyarság identitásának megőrzése mellett 2014-től egyre inkább előtérbe került a határon túli magyar közösségek gazdasági megerősítése, a szülőföldön való boldogulásához szükséges feltételek megteremtése.

Kiemelte: a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2012 óta indít tematikus éveket a külhoni magyar közösségek segítése céljából. Hozzátette: az idei tematikus év, a 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve keretében összesen 830 millió Forint értékben hirdettek pályázatokat külhoni magyar fiatal vállalkozók és családi vállalkozások támogatására. Az államtitkár emlékeztetett: a Magyar Kormány jövő januártól kiterjeszti az egyszeri anyasági támogatást és a babkötvényt a külhoni magyarságra is. Kiemelte: azt szeretnék elérni, hogy minden magyar gyermek, függetlenül attól, hogy a Kárpát-medence melyik pontján születik, egyenlő lehetőségekkel induljon és hasonló támogatásokban részesüljön.

A szociális programokról szólva az államtitkár hangsúlyozta: az orosz–ukrán konfliktus következtében súlyos gazdasági helyzetet megélő kárpátaljai magyar közösség megmaradása és anyagi helyzetének javítása érdekében a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2015 óta mintegy 3 milliárd forint értékben nyújtott támogatást a helyi közösség számára, amellyel 20-25 ezer fő, összesen több mint 10 ezer család megélhetését segítette.

A Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének nemzetközi konferenciája a szociális ágazat évente megrendezésre kerülő legnagyobb háromnapos rendezvénye. Az idei rendezvényen 280 fő vett részt az állami, önkormányzati, egyházi és a civil fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézményekből.

(Miniszterelnökség)