A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága támogatja a székely szabadság napi felvonulást - közölte Potápi Árpád János pénteken az MTI-vel.

Közleményében kiemelte: a rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet Székelyföld autonómiájának fontosságára.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: a magyar kormány a leghatározottabban kiáll azon álláspontja mellett, hogy a székelyeknek - akárcsak más nemzeti kisebbségeknek - jár az autonómia. Meggyőződésünk, hogy a különböző autonómiaformák, amelyekre Európában számos példa van, a kisebbségben élő közösségek megmaradásának biztosítékai - írta.

Az államtitkár szerint üdvözlendő, hogy az autonómia ügye egységbe kovácsolta az erdélyi magyarságot: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) januárban közös állásfoglalást írt alá az autonómiaelképzelések összehangolásáról.

Potápi Árpád János úgy fogalmazott: Székelyföld autonómiája minden magyar ember ügye. Fontos, hogy közösen hívják fel erre a figyelmet, emlékezzenek a székely vértanúk 1854. március 10-i marosvásárhelyi kivégzésére, és minél többen csatlakozzanak a székely szabadság napi felvonulásokhoz.

(MTI)