Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kezdeményezésére nyilatkozatot írtak alá az edmontoni Szent Imre Akkreditált Magyar Iskola vezetői, amelyben leszögezik: kiállnak a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum igazságtalanul meghurcolt vezetősége és diákjai mellett. A nyilatkozatot az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett edmontoni (Kanada) megemlékezést követően írták alá, amelyen ünnepi beszédet mondott a nemzetpolitikai államtitkár.

Potápi Árpád János arra kérte a helyi magyar vasárnapi iskola képviselőit és egyúttal a diaszpórában működő minden hétvégi magyar iskolát szerte a világon, hogy álljanak ki a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) által a marosvásárhelyi katolikus líceum ellen indított eljárás ártatlan elszenvedői mellett. Az edmontoni magyarság szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a marosvásárhelyi líceum vezetőit, diákjait és az érintett szülőket, kiemelve: a leghatározottabban elítélik a román hatóságok fellépését, melynek jól látható célja az erdélyi magyar közösség gyengítése és alapvető jogainak korlátozása.

Potápi Árpád János kijelentette: a nyilatkozatot, amelyet elsőként az edmontoniak írták alá, a világon működő mind a 212 hétvégi magyar iskolához eljuttatják, a diaszpóra teljes magyarságának bevonásával fejezve ki tiltakozásukat a marosvásárhelyi katolikus líceum ellen indított eljárás és az erdélyi magyarságot célzó sorozatos támadások ellen.

(Miniszterelnökség)