El kell érni, hogy a felvidéki magyar fiatalok szülőföldjükön tudjanak boldogulni, családot alapítani, gyermekeket vállalni, mert ez biztosít jövőt a helyi magyar közösségnek - jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár Gombaszögi Nyári Tábor keddi, ünnepélyes megnyitóján.

A felvidéki magyar fiatalok egyik komoly hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének számító Gombaszögi Nyári Tábor zászlófelvonással egybekötött ünnepélyes megnyitóján Potápi Árpád János és Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, illetve a tábor főszervezője, Orosz Örs üdvözölte a táborlakókat.

Kép letöltéseFotó: Komka Péter/MTI

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára köszöntőjében a nemzetpolitika legfőbb célkitűzéseiről, illetve a felvidéki magyarság megmaradásának és megerősödésének lehetőségeiről és eszközeiről beszélt.

Hangsúlyozta: a legfőbb célkitűzés a Felvidéken a helyi magyar fiatalok elvándorlásának megállítása, annak a lehetőségnek megteremtése, hogy szülőföldjükön tudjanak boldogulni és családot alapítani, mert ezzel lehet jövőt biztosítani a helyi magyarságnak a következő évtizedekre, évszázadokra.

Kép letöltéseMenyhárt József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke és Potápi Árpád János Fotó: Komka Péter/MTI

Hozzátette: ennek a jövőnek megteremtéséhez az említettek mellett a már meglévő intézményrendszer erősödésére is szükség van, illetve arra is, hogy a felvidéki magyarság egyházaiban és politikai képviseletében is megerősödjön. El kell érni, hogy újra legyen magyar párt a szlovák törvényhozásban, de még mielőtt az ehhez vezető megmérettetésre sor kerül, a felvidéki magyarságra idén ősszel megyei választás vár, amelyen a közösségnek össze kell szednie az erejét - fűzte hozzá Potápi Árpád János, aki egyúttal a Magyar Közösség Pártjának (MKP) jelöltjeinek támogatását kérte a táborozóktól.

Kép letöltéseFotó: Komka Péter/MTI

Az ünnepélyes megnyitó után a fesztivál helyszínén átadták Tompa Mihály újrafaragott szobrát is. Az eredetileg 1888-ban Faragó József szobrászművész által készült alkotást a kassai Éliás Ádám faragta újra a korabeli fotók alapján, s az elkészült alkotás az eredeti gránit talapzatra helyezték. A költő születésének 200. és a reformáció 500. Évfordulójának alkalmából készített műalkotást közösen leplezte Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős magyar miniszteri biztos, Potápi Árpád János, Fazekas László, a szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Nagy Ákos Róbert esperes és az alkotó.

Kép letöltéseFotó: Komka Péter/MTI

A Gombaszögi Nyári Tábor vasárnapig tart, programján több tucat - főként könnyűzenei és népzenei - fellépő műsora mellett politikai és közéleti témájú előadások egész sora szerepel. A rendezvény részletes programja a www.gombaszog.sk honlapon érhető el.

(MTI)