A diaszpórában élő magyarok rájöttek, hogy tudják a nehézségeket lehetőséggé formálni, miként tudják nemzetünk hírnevét ott öregbíteni, ahová a sors sodorta őket – hangsúlyozta Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára az új-zélandi magyarság központi, Magyarország wellingtoni nagykövetségén tartott március 15-i megemlékezésén.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: „Amikor mi magyarok, bárhol a világon összegyűlünk 1848. március 15-ére emlékezni, egy olyan teljesítményre tekintünk, amit mi magunk vittünk véghez. Nem támogattak minket szövetséges politikai erők, nem álltak mögöttünk katonai hatalmak.” Hozzátette: a magyarság a történelem során megtanulta, hogy semmi sem fog az ölébe hullani, az ösvényt egyedül kell kitaposni és az utat egyedül végigjárni.

Dr. Szilágyi Péter kiemelte: amikor a magyar szabadság hangait erőszakkal elhallgattatták 1849-ben, később pedig 1956-ban is, a világ magyarsága képviselte évtizedeken át a magyarság ügyét. Hozzátette: a hazájukat elhagyni kényszerült magyaroknak sikerült az otthontól való távolságot is lehetőséggé formálni nemzeti kulturális örökségünk és a magyar nemzet összetartozásába vetett hit megőrzésére. Úgy fogalmazott: a magyarok nekik köszönhetően váltak világnemzetté, hisz a világban szétszórtságban élő magyarság a több ezer kilométeres távolság ellenére is hűséges maradt a 48-as örökséghez és hazájához.

A helyettes államtitkár örömét fejezte ki, hogy a kedvezményes honosítással a világ magyarsága közjogilag is újra a magyar nemzet részévé vált. Felidézte, hogy a Magyar Kormány 2010 óta számos intézkedést hozott a külhoni magyarság megsegítésére: létrejött a Magyar Diaszpóra Tanács, újraindult a Magyar Állandó Értekezlet, évről évre nő a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor Programban részt vevő ösztöndíjasok száma, új pályázati programok indultak a diaszpórában működő magyar szervezetek és hétvégi magyar iskolák támogatására.

A március 15-i ünnepséget megelőzően a helyettes államtitkár a wellingtoni Hungaria Futball Klub csapatának tagjaival és leszármazottaival találkozott, akiknek kormányzati okleveleket adott át és megköszönte, hogy sportsikereikkel nem csak az Új-Zélandon élőket, hanem az anyaországi magyarságot is gazdagították. Az ünnepséget követően Dr. Szilágyi Péter megkoszorúzta a Magyar Millenium Parkban található kopjafát, majd helyi idő szerint vasárnap délután az aucklandi magyarság körében emlékezett az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulójára.

(Miniszterelnökség)