Guy Verhofstadt olyan döntéseket támogatott az Európai Parlamentben, amelyek "kötelező letelepítési kvótákat kényszerítenének a tagországokra, jelentős bírsággal sújtanák a rendelkezésnek eleget nem tévő államokat, és szerepet szánnának a civil szervezeteknek az áttelepítési folyamatban" - emlékeztetett Kovács Zoltán kormányszóvivő az Európai Parlament (EP) liberális frakcióvezetőjének címzett csütörtöki nyílt levelében.

Verhofstadt emellett arra buzdította a magyar állampolgárokat, hogy a tavaly októberi kvótareferendumon voksoljanak igennel, azaz támogassák ezt az elképzelést. "Most pedig azt állítja, hogy mindez hazugság, és sohasem volt ilyen terv"; "ez vérlázító" - írta a kormányszóvivő az abouthungary.hu oldalon közzétett levelében.

Kovács Zoltán Soros György "megbízható szövetségesének" nevezte Verhofstadtot. Felhívta a figyelmet arra, hogy a volt belga kormányfő neve kimagasló helyen szerepel a Soros-hálózat tagjainak kiszivárogtatott belső listáján, amely az Európai Parlamenten belüli megbízható szövetségeseket sorolja fel.

"A nemzeti konzultáció ön szerint +színtiszta hazugságokat+ tartalmaz", és az Európai Uniónak "egyértelművé kell tennie, hogy az ilyen kampányok nem férnek össze az általunk Európában osztott értékekkel" - idézett a szóvivő Verhofstadt Facebook-bejegyzéséből.

Kovács Zoltán ezután azzal érvelt, hogy a nemzeti konzultációban "minden egyes kérdést szó szerinti Soros-idézetek vagy más hivatkozások támasztanak alá".

"Ugyanakkor úgy vélem, nem kell meglepődnünk" - tette hozzá. "Azok, akik önhöz hasonlóan a bevándorláspárti álláspontot és Soros ideológiáját képviselik, ugyanazok, akik szuverén államok területére telepítenének át migránsokat anélkül, hogy figyelembe vennék az emberek akaratát" - zárta levelét a szóvivő.

(MTI)