Október elején 9 pályázat jelenik meg 120 milliárd forint keretre a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési forrásokból - jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

Kurucz Éva kormányszóvivő elmondta: megkezdődik az új időszak pályázatainak a kiírása, 2014-2020 között több mint 34 milliárd eurónyi forrás érkezik hazánkba. Az egy főre jutó támogatás soha nem volt ilyen mértékű, "a második helyet értük el Európában az egy főre jutó uniós pénzek tekintetében" - hangsúlyozta.

Csepreghy Nándor elmondta: kulcsfontosságú az európai uniós fejlesztési források hatékony felhasználása, 2014-2020 között Magyarország számára 34 milliárd euró keret áll rendelkezésre, a cél az, hogy magas hozzáadott értékű termelésre, foglalkoztatásra ösztönző növekedési pályára álljon az ország.

Hangsúlyozta: a foglalkoztatás növelésére a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 4 milliárd forint kerettel a fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázatot írnak ki elsősorban mikro-, kisvállalkozásokat indítását tervezők számára. A pályázat keretében először vállalkozói ismereteket nyújtó alapozó képzésen vehetnek részt a nyertesek, majd az elfogadott üzleti tervükhöz kaphatnak vissza nem térítendő támogatásot.

A munka és magánélet összeegyeztetésére ugyancsak 4 milliárd forint keret áll majd rendelkezésre olyan munkahelyi viszonyok teremtésére, amelyek lehetővé teszik a részbeni, az otthoni, illetve az atipikus foglalkoztatást.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban a kisgyerekkori nevelés támogatásként oktatási intézmények, óvodák, bölcsődék mintegy 1,5 milliárd forintos keretre pályázhatnak különböző köznevelési programok indításával - ismertette a helyettes államtitkár. Ugyancsak az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban 1 milliárd forintos keretet hirdetnek majd meg az egészségügyi ellátásban ezer új szakápoló, csecsemő- és gyermekápoló képzésére.

A kis- és középvállalkozások eszközbeszerzését és kapacitásbővítésére 5 milliárd forint keret áll majd rendelkezésre, és további 5 milliárd forintot szánnak a kkv-k külpiacra lépésének támogatására. A helyettes államtitkár elmondta: 36 milliárd forintos keretösszeggel azokat a 25 évnél fiatalabb munkavállalókat szeretnék támogatni, akik nem rendelkeznek szakképesítéssel, felsőfokú képesítéssel.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

A derogációs kötelezettséghez kötődően 8,7 milliárd forint keretet az egészséges ivóvíz biztosítására, 50 milliárd forintot pedig szennyvízkezelésre különít el a kormány azoknak a 2 ezer lélekszámnál nagyobb településeknek, amelyek 2007-2013 között ilyen beruházást nem valósítottak meg - mondta Csepreghy Nándor, aki szerint az új pályázati rendszerben a kedvezményezettek már tapasztalhatják a megújított fejlesztéspolitikai rendszer előnyeit.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a Miniszterelnökség a kormánynak megfontolásra, majd az Európai Bizottságnak elfogadásra terjeszti, hogy a biztosítéknyújtási szabályokon enyhítsenek, illetve az elszámolásnál először a támogatást fizessék ki az önerőt megelőzően.

Kérdésre válaszolva Csepreghy Nándor elmondta, hogy amíg az Európai Bizottság a magyar operatív programokat véglegesen nem fogadja el, addig minden pályázati kiírás a hazai költségvetés terhére és kockázatára történik. A kormány rendszeresen tárgyalja azokat a konstrukciókat, amelyek nagy valószínűséggel az elfogadott operatív programokból majd finanszírozhatók lesznek.

A sajtótájékoztatón készült teljes videó elérhető a Sajtószobában.

(kormany.hu)