Kovács Zoltán kormányszóvivő reagálása a Financial Times értesüléseire, miszerint az EU blokkolja hazánk paksi atomerőmű bővítését.

Magyarország kormányának energiastratégiájával összhangban, az ország energiabiztonságának megteremtése, a széndioxid-kibocsátás csökkentése, illetve az elérhető árú energiaforrások megteremtése érdekében a kormány 2014 elején kormányközi megállapodást kötött a paksi atomerőmű áramtermelő kapacitásának fenntartásáról. A paksi kapacitások fenntartása egyúttal hozzájárul Magyarország gázfüggőségének csökkentéséhez is.

A fenti kormányközi megállapodásokat benyújtottuk az érintett európai uniós hatóságokhoz, melyek a szerződések tanulmányozása után nem emeltek kifogást.

A kormányközi megállapodásokat követően a magyar meghatalmazott szervezet 2014. december 9-én három kivitelezési megállapodást kötött az orosz meghatalmazott szervezettel, a Roszatom egyik leányvállalatával. Az Európai Bizottság irányában minden szükséges előzetes értesítés ezen szerződésekkel kapcsolatban azok aláírása előtt megtörtént.

A szerződés alapján eljáró EURATOM mellett az EURATOM Ellátási Ügynöksége is áttekintette a nukleáris üzemanyag-ellátásra vonatkozó kivitelezési megállapodást, mellyel kapcsolatban bizonyos változtatásokat kért. A folyamatban lévő egyeztetések azonban semmilyen formában nem blokkolják a beruházást és nincsenek hatással a beruházási megállapodásra, mely 2015. január 1-jén hatályba lépett.

Várakozásaink szerint az intenzív egyeztetéseket követően az üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést az EURATOM észrevételeit figyelembe véve heteken belül véglegesítjük.

A fentiek egyértelművé teszik, hogy a Financial Times és „forrásainak” tegnapi híradása hamis és teljesen félrevezető. Tekintettel arra, hogy az érintett dokumentumokkal és a folyamatban lévő tárgyalásokkal kapcsolatos minden további részlet minősített adat, jelenleg nem áll módunkban további információval szolgálni.

A közlemény magyar és angol nyelven is elérhető a csatolt dokumentumokban.

(kormany.hu)