Egyre több nemzet választópolgárai felfedezték az illegális migrációval járó veszélyeket, problémákat - mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken reggel Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki szerint ezt jelzik az osztrák, a német, s legutóbb az olaszországi választások eredményei is.

Azt mondta, optimistának kell lenni, ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet, hogy a dublini intézkedésekben továbbra is szisztematikusan haladnak előre. Ennek nyomán ahelyett, hogy megállítanák a bevándorlást, egy kötelező szétosztási kvótán dolgoznak, amely alapján Magyarországnak 10 ezer embert kellene befogadnia. Ez ellen a magyar kormány minden fronton - köztük a nagyjából két hét múlva esedékes EU-csúcson Orbán Viktor kormányfő - minden eszközzel fellép.

Elleneznek minden olyan lépést - így az ENSZ globális bevándorlási javaslatcsomagját is - amely intézményesítené a migrációt. Meg kell tartanunk saját kultúránkat - szögezte le Kovács Zoltán, hozzátéve: saját állampolgáraink védelme felől kell megközelíteni ezt a kérdést.

(MTI)