A kormányszóvivő szerint a "Soros-terv" több pontjáról döntött az Európai Parlament (EP), a testület többsége azt támogatta, hogy felülről nyitott kvótarendszer jöjjön létre, bevonjanak olyan civil szervezeteket ebbe a munkába, amelyek "Soros Györgyhöz kapcsolódnak" és felgyorsítsák a családegyesítéseket.

Kovács Zoltánt az M1 aktuális csatornán csütörtökön arról kérdezték, hogy a nap folyamán az EP plenáris ülése jóváhagyta a parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) által a dublini szabályozás reformtervezetéről októberben elfogadott tárgyalási mandátumot, így ennek alapján kezdődhetnek majd meg az intézményközi egyeztetések, amint a tagállami kormányokat tömörítő tanács is kialakítja az álláspontját.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott, a szavazás is alátámasztja, hogy a mostani nemzeti konzultáció tétje soha nem volt egyértelműbb, mint most. Szerinte a javaslattal a migránsokat be nem fogadó országokat büntetnék.

Kovács Zoltánt kérdezték a lengyel jogállamiságról hozott szerdai EP-döntésről is, valamint arról, hogy Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő szerint a lengyel és a magyar jogállamiság ügyét az is összekapcsolja, hogy a két kormány előre jelezte, kölcsönös vétójukkal úgyis megmentenék egymást az esetleges uniós szankcióktól. Szanyi ezért azt javasolta a bizottságnak és a tagállamoknak, hogy "a két eljárást eleve egyesítve folytassák le". A kormányszóvivő hangsúlyozta: az európai alapokmányok egyértelműen fogalmaznak, "szó sem lehet arról", hogy össze lehetne vonni eljárásokat. Ha le akarnának folytatni egy ilyen eljárást, azt kizárólag egy tagállammal szemben lehet - tette hozzá.

(MTI)