A kormányszóvivő szerint a polgári engedetlenség politikai kategória, a magyar jogrend nem teszi lehetővé, hogy bármely civil szervezet kivonja magát az Országgyűlés által elfogadott, életbe lépett törvények hatálya alól.

Kovács Zoltánt a Kossuth rádió 180 perc című műsorában pénteken úgy fogalmazott: sokat elmond arról, hogy "mivel állunk szemben", hogy mely szervezetek nem hajlandók regisztrálni a civil törvénynek megfelelően. A "Soros-szervezetek" egyértelműen azonosíthatók azok között, amelyek "megpróbálnak ellenállni" - mondta.

A külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt az Országgyűlés június 13-án fogadta el.

Kovács Zoltán, akit a pénteken kezdődő budapesti vizes világbajnokságról is kérdeztek, azt mondta, nem egészen két évvel ezelőtt egy sikertelen mexikói rendezési kísérlet után, "mentendő a helyzetet", Magyarország vállalta, hogy megteremti a szükséges infrastruktúrát, és "világszínvonalú eseményt rendez". Fontos tesztje ez a magyar képességeknek - mondta -, hozzátéve, mind az anyagiakat, mint a szervezést tekintve elvégezték azt a munkát, amely egy sikeres rendezvény megvalósításához szükséges.

(MTI)