A magyar emberek biztonsága érdekében változtatni kell a jogszabályi környezeten, ezért a kormány pénteki ülésén az ezzel kapcsolatos munka felgyorsítására kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő a kormányülés szünetében Budapesten újságírókkal.

Mint mondta, jó hír, hogy Magyarországot a világ 10 legbiztonságosabb országa között említik, de "nem dőlhetünk hátra", hiszen az európai biztonsági helyzet soha nem volt olyan rossz, mint ebben az évben, illetve a nyár végére. A júniusban becsült veszélyek közül több realizálódott - hívta fel a figyelmet a kormányszóvivő.

Az is látható, hogy a biztonsági helyzet javítása nemcsak Magyarország, hanem az összes uniós tagállam legfontosabb feladata

- mondta.

Kovács Zoltán arról is beszámolt, hogy a belügyminiszter javaslatot tett a kabinetnek a szeptember elején lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására; erről a jövő héten hoznak döntést.

Elmondta azt is, hogy a nyári szünet utáni első kormányülésen a hazai és az európai biztonság volt a téma, a külgazdasági és külügyminisztert, valamint a belügyminisztert hallgatták meg a helyzetről. A további napirend szerinti témákkal jövő szerdán foglalkoznak.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Arra a kérdésre, hogy milyen törvények módosulhatnak, Kovács Zoltán kifejtette, hogy a már érvényben lévő jogszabályokat és valamennyi európai példát áttekintenek, a feladat egyebek mellett a határvédelemre és a titkosszolgálati tevékenységre is kiterjed.

Kérdezték a nemzetbiztonsági törvény tervezett módosításáról is. Mint mondta, a részletekről a következő időszakban fog a kormány döntéseket hozni, az azonban nem újdonság, hogy a Belügyminisztérium és a biztonságért felelős szolgálatok felmérik a nemzetbiztonsági kockázatot egy befektető esetében.

A kormányszóvivőt kérdezték arról is, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 órának adott interjúban egyebek mellett azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták "ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány".

Kovács Zoltán leszögezte: a kormány - egyetértve Szijjártó Péter nyilatkozataival -

teljes mértékben elfogadhatatlannak és megengedhetetlennek tartja, hogy bármely Magyarországra delegált diplomata ilyen kijelentést tegyen.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

A nagykövet "egyértelműen párhuzamot vont a terroristák gondolkodása és a magyar kormány tevékenysége között, ilyen precedens nélküli kijelentésekre semmi szükség nincs sem a kétoldalú kapcsolatokban, sem Európában" - hangoztatta, visszautasítva az elhangzottakat.

A kormány elvárja Hollandiától, hogy ezzel kapcsolatban lépéseket tegyen

- közölte, kitérve arra is: az elmúlt időszakban sok példa volt arra, hogy külföldi diplomaták gyakorlatilag beavatkoznak a magyar belpolitikába, illetve olyan kijelentéseket tesznek, amire sem joguk, sem pedig a jó ízlés alapján lehetőségük sem lenne.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)