A kerítés nem Magyarországot, hanem az Európai Uniót védi, és ha ezzel Magyarország meg tudja állítani az illegális migrációt, akkor nincs szükség a hegyeshalmi határellenőrzés miatt kialakult dugókra sem, hiszen megvédte Ausztriát is - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva a bécsi magyar nagykövetségen hétfőn tartott háttérbeszélgetést követően.

A magyar kormány bejelentése szerint május 1-jére elkészül a második kerítés is a magyar-szerb határszakaszon. Az új, mintegy 150 kilométer hosszú kerítés úgy épül majd meg, hogy azt kamerával, hőkamerával, egyéb technikai eszközökkel is őrizhessék.

A szóvivő hangsúlyozta:

a kerítéssel éppen az a cél érhető el, amelyet az osztrákok is szeretnének, vagyis hogy ne jöhessen át a határon senki, akit később jogtalan tartózkodás miatt vissza kellene küldeni.

Kovács Zoltán az MTI-nek nyilatkozva arról is beszélt, hogy

az új "okos kerítésnek" sokkal magasabb műszaki képességei vannak, mint az előzőnek.

Mint fogalmazott: az új technológiának köszönhetően az emberi életre nem veszélyes elektromos feszültség is fut a kerítésben, amely visszajelzést küld a központnak és a felügyeleti szervnek arról, hogy hol próbálják éppen a határzárat megbontani.

A kormányszóvivő kijelentette: az illegális migráció problémáit nem lehet a belső határokon megoldani. Úgy vélte, hogy az osztrák határellenőrzés nem tudja kiváltani a schengeni határ védelmét, amelyen Magyarország Ausztriával együtt dolgozik. "Mindenkit arra kérünk, hogy ebben legyen segítségünkre, hiszen akkor meg lehet takarítani sok energiát és vesződséget, amelyet a belső határellenőrzés például Hegyeshalomnál eredményez, hiszen magánszemély esetén ez kényelmetlenséget jelent, üzleti vállalkozások szempontjából pedig komoly veszteséget eredményezhet" - mondta.

A bécsi háttérbeszélgetésen, amelyen az osztrák és a külföldi média képviselői vettek részt, szó esett Ausztria munkahelyteremtő intézkedéstervéről is, amely az osztrák munkavállalók ösztönzését szolgálná, azonban nehezítené többek között a Magyarországról érkező foglalkoztatottak ausztriai elhelyezkedését.

Kovács Zoltán az MTI-nek arról beszélt, hogy minden olyan kísérlet, amely megpróbál bizonyos országokra nézve korlátozó intézkedést bevezetni, biztosan érinti az unió mind a négy alapvető szabadságelvét. A kormányszóvivő úgy vélte, hogy nem jó irányba vinné az unió jövőjét, ha mindenki elkezdené "felpuhítani" a szerződésben lefektetett szabályokat.

(MTI)