A látogatás célja volt a két ország közötti magasszintű párbeszéd ösztönzése, a nemzeti álláspontok kölcsönös ismertetésére alapuló eszmecsere, valamint a kölcsönös tiszteletre alapuló szövetségesi együttműködés erősítése.

Az államtitkár tárgyalást folytatott a Külügyminisztériumban Eivind Vad Petersson külügyi államtitkárral, amelynek középpontjában a NATO júliusi washingtoni csúcstalálkozója, az európai biztonságpolitikai kihívások, a közel-keleti helyzet, a Száhel-övezet helyzete, a magyar EU-elnökség, valamint a Nyugat-Balkán országok európai integrációja álltak. Sztáray Péter továbbá szakmai konzultációt folytatott Frode O. Andersennel, a norvég külügyminisztérium európai ügyekért és nemzetközi kereskedelemért felelős főigazgatójával, valamint Atle K. Midttun biztonságpolitikáért és a sarkkörön túli területért felelős helyettes főigazgatóval.

A program zárásaként találkozott Janne H. Matlaryval, az Oslói Egyetem professzorával, volt külügyi államtitkárral és Asle Toje politológussal, a norvég Nobel Bizottság elnökhelyettesével.

(KKM)