Cătălin Predoiu méltatta a magyar-román belügyi együttműködés elért eredményeit és a társszervek kiváló munkakapcsolatait. Kérte a közelgő magyar EU elnökség közreműködését abban, hogy az év végéig megvalósulhasson Románia teljes jogú schengeni csatlakozása, kiemelve, hogy hazája schengeni érettsége nem lehet kérdéses. Dr. Pintér Sándor válaszában közölte, Románia csatlakozását Magyarország már a 2011 évi EU elnöksége alatt kezdeményezte, és azt továbbra is támogatja. Magyarország elismeri Románia schengeni csatlakozásának fontosságát és – hasonlóan tárgyaló partneréhez – stratégiai érdekének tekinti ezt az integrációt.

A tárgyaló felek egyeztettek azokról az intézkedési formákról is, amelyek a két ország közötti határátlépés felgyorsítását eredményezhetik - különösen a nagyobb forgalmú nyári időszakban.

A megbeszélésen dr. Pintér Sándor ismertette Magyarország egyértelmű álláspontját, amely szerint meg kell akadályozni a menedékjoggal visszaélni szándékozók EU területére történő belépését. A megoldást hazánk a külső határok szigorú védelmében, valamint a származási országokkal való együttműködés kialakításában látja. Jó gyakorlatként a magyar tárcavezető a magyar-osztrák-szerb együttműködést ismertette tárgyalópartnerével a szerb-észak-macedón határon.

Románia a szolgálati kutyák alkalmazásával jelentős eredményeket ért el a kábítószerkereskedelem elleni harcban, ezért a román tárcavezető egy szorosabb együttműködés kialakítását kezdeményezte a magyar partnerekkel. A két miniszter egyetértett abban, hogy a rendészeti együttműködés kiváló a két ország között és ennek továbbfejlesztése érdekében megállapodtak a személyes találkozók intenzívebbé tételében.

(Belügyminisztérium)